Turnike Sistemleri
Turnike kontol sistemleri, güvenlik erişim kontrol sistemleri arasındaki en önemli sistemlerden biridir. Erişim kontrolüne yönelik turnike seçimi, koşulların uygulama için uygun olduğu güvenlik sistemine bağlıdır. Turnikeler, ödeme yapılmasa bile, bir kapıdan geçen insan sayısını saymak için sıklıkla kullanılır.
Erişim kontrolü amacıyla turnikelerin seçimi, orada kurulması istenen güvenlik sistemlerine bağlıdır.
Turnike sistemleri, geçişe izin verildiğinde kanatları sola ve sağa açarak net bir geçiş alanı sağlar. Belediyeler, plazalar, iş merkezleri, hastaneler, üniversiteler, kamu kurumları, yurtlar, okullar ve spor salonlarında kullanım için idealdir.
Ayrıca, tek yönlü insan trafiğini zorlayacak şekilde de yapılabilir ve buna ek olarak, geçişi yalnızca bozuk para, bilet, geçiş kartı veya benzeri ekleyen kişilerle sınırlayabilir. Bu nedenle, örneğin toplu taşıma araçlarına, ücretli tuvaletlere erişmek gibi…
Hız kapısı turnike sistemlerinden geçerken, geçiş yönü için ufak uyarılar vardır ve geçiş sırasında kendilerini akıllı kanatlardan kapatmazlar. Bu turnikelerin yanı sıra parmak izi, yüz tanıma sistemi ve kart sistemleri, uzaktan kumanda veya düğme kontrolü de kullanılabilir.
TURNİKE SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Bel tipi turnike sistemi: Bel hizasına kadar gelen ve günümüzde en çok kullanılan turnike tipidir. Günümüzde kullanılan turnikelerin yaklaşık yüzde seksen beşini oluştururlar. Genellikle kartlı veya barkodlu geçiş yapılması mümkün olmaktadır. Bu stilde, eşleşen bir bilet kutusunun eşlik etmesi için tasarlanmış ve bir bilet kutusunun yerleşik olması da dahil olmak üzere birçok varyasyon vardır. Bazı stiller, yalnızca ödeme yapıldıktan sonra girişe izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Boy tipi turnike sistemi: Bu tarz turnikeler yaklaşık 2-2,5 metre yüksekliğindelerdir ve özellikle yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı alanlarda fazlasıyla tercih edilmektedir. Özellikle stadyumda, ceza evlerinde kullanılması çok yaygındır.
Stadyumlarda, spor merkezlerinde, cezaevlerinde ve gözaltı evlerinde, askeri alanlarda ve yüksek güvenlikli yerlerde kullanım için idealdir.
Boy tipine sahip turnike sistemleri aynı zamanda birçok alan türünde kullanılmaktadır. İç ve dış mekan türlerinde bu tipteki turnikeleri sık sık görmekteyiz. Yangın, depremler, doğal afetler ve acil durumlarda, kol otomatik olarak boşta çalışmaya başlayacak ve hız geçişine izin verecektir. Orijinal tasarımı ile gürültüsüz ve yumuşak çalışır.
VIP tipi turnike sistemi: Bu tarz turnike sisteminde geçişler daha zor olmaktadır. Yük taşınması sırasında bu tür turnike kullanımı çok zor olduğundan bu türdeki geçişler kısıtlıdır. VIP üyelerin veya önemli kişilerin geçişlerinde bu turnike sistemleri daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Engelli Geçiş Turnike Sistemi: Engelli geçişli turnike sistemleri, misafirlerin ve engellilerin kolay ve temassız geçişi için tasarlanmıştır ve motorlu ve motorsuz seçeneklere sahiptir. Bu turnikelerin kol uzunlukları 75 cm veya tekerlekli sandalyeden geçen 90 cm boyutlarında üretilmektedir.
Turnike sistemleri her alanda kullanılmaktadır ve ana kullanım alanları şunlardır : Alışveriş merkezleri, plaza ve çalışma alanlarının bina giriş ve çıkışlarında, stadyum giriş ve çıkışları, havaalanları ve pasaport geçiş alanlarında spor salonu girişlerinde, alışveriş merkezlerinde bulunan lavabo giriş çıkışlarında, gözaltı evi ve ceza evlerinde, okullarda, devlet dairelerinde, önemli toplantı alanlarının gerçekleştirildiği bina vb. gibi alanlarda turnike kullanımına rastlıyoruz.