Yüz Tanıma Sistemleri 

Vücudun yüz biyomedikal modeli ve verileri yoluyla bir kişinin kimliğini doğrulamak için bu durumda yüz ve kafa ölçülerini kullanan bir biyometrik tanımlama yöntemidir.

Yüz tanıma sistemleri diğer birçok sistemden farklı olarak, buradaki yüz tanıma işlemi, biyometrik işleme dayalı dijital kamera sistemi ile kişi yüz ölçütü ve mesafelerini kaydetmek için kullanılmaktadır.

Bu sistem bir dijital kamera sistemi ile bir kişinin yüz görüntülerini detaylı bir biçimde analiz ederek gözler, burun, ağız ve çene kısmındaki boyut ve mesafeleri de dahil olmak üzere yüz yapısının tüm detaylarını ölçmektedir. Yapılacak ölçümlerin tümü bir veri olarak saklanmaktadır ve bu kullanıcı bir sonraki zamanda kamera önüne geldiği zaman yapılacak değerlendirmelerde kullanılabilmektedir.

Yüz tanıma sistemleri , bir kişinin yüz hatlarının belirlenmesi ile ortaya çıkan biyometrik çalışmanın veri tabanlarına kayıt edilmesi işlemidir. Bu sayede ortaya çıkan yüz verisi ile istenilen alanda ve doğrulamanın gerektiği yerlerde bu şekilde kişi tanımı yapılabilir.

Yüz tanıma sistemleri, bir kişinin yüzüyle ilgili belirli, ayırt edici ayrıntıları bulmak için bilgisayar algoritmaları yöntemini kullanır. Gözler arasındaki mesafe veya çene şekli gibi bu ayrıntılar daha sonra matematiksel bir temsile dönüştürülür ve bir yüz tanıma veri tabanında toplanan diğer yüzlerdeki verilerle karşılaştırılır. Belirli bir yüzle ilgili verilere genellikle yüz şablonu denir ve fotoğraftan farklıdır, çünkü yalnızca bir yüzü diğerinden ayırmak için kullanılabilecek belirli ayrıntıları içerecek şekilde tasarlanmıştır.

Yüz tanıma işlemini yapan bazı sistemler, birkaç temele bağlı olarak yapılmaktadır. İlk olarak yüzün bazı noktalarının ana hat olarak seçilmesi, daha sonrasında algoritmaların birleştirilmesi ve yüz hatları arasındaki aralıkların ölçülmesidir. Bu sistemler, tek bir sonuç döndürmek yerine, doğru tanımlama olasılığı sırasına göre sıralanmış birkaç potansiyel eşleşme sunacaktır.

Yüz algoritması tanıma sistemleri, zayıf aydınlatma, düşük kaliteli görüntü çözünürlüğü ve yetersiz görüş açısı (bilinmeyen bir kişiye yukarıdan çekilmiş bir fotoğrafta olduğu gibi) gibi zorlu koşullar altında insanları tanımlama yeteneklerine göre değişir.

YÜZ TANIMA SİSTEMLERİ KULLANIM ALANLARI

Bu teknolojinin kullanım alanları:

Yüz eşleştirme işlemi. Yüz algılama işlemi, görüntülerdeki ve videolardaki insan yüzlerini tespit ettiği ve bulduğu için önemli bir adımdır.

Yüz yakalama işlemi, analog bilgileri (bir yüz) kişinin yüz özelliklerine göre bir yüz algoritması veri sistemine kayıt eder.

Bu otomatik sistemler, yüz özelliklerine göre bireylerin kimliğini sadece birkaç saniye içinde tanımlamak veya kontrol etmek için kullanılabilir: gözlerin aralığı, burun köprüsü, dudakların konturları, kulaklar, çene vb.

Bir yüz tanıma sistemleri biyometrik bilgi işlemlerinden biridir, uygulanabilirliği daha kolaydır ve çalışma aralığı diğerlerinden daha büyüktür; parmak izi, iris tarama, imza vb.